Чистая ли ваша зубная щетка?

Чи ваша зубна щітка чиста?

У ротовій порожнині людини знаходиться майже сімсот видів різних мікроорганізмів. Бактерії, що накопичуються на зубах, створюють зубний наліт, який, якщо його не видалити, викликає карієс. Щоб запобігти розвитку карієсу і пародонтозу (ураження тканин, що утримують зуб), ми використовуємо зубні щітки. Зубна щітка - найважливіший елемент щоденної гігієни ротової порожнини, але після чищення зубів на зубній щітці залишаються бактерії, у тому числі патогенні. Вчені довели, що бактерії зі щітки можуть знову потрапити до рота при наступному чищенні зубів, що, в свою чергу, може призвести до повторного інфікування та можливих ускладнень.

Більше того, ми зазвичай зберігаємо зубну щітку у ванній, часто поєднаній з туалетом. На щітку потрапляють бактерії не лише з рота, а й ті, що розсіюються у вигляді забрудненого аерозолю після кожного зливу води (одна крапля води містить до мільйона бактерій, що потрапляють у повітря). Тепле та вологе середовище у ванній кімнаті сприяє зростанню бактерій майже на 70%, які можуть залишатися на нашій зубній щітці від кількох днів до тижня.

Крім того, зберігання зубних щіток в одному контейнері (наприклад у сім'ї) або використання спільного тюбика зубної пасти також може сприяти передачі бактерій. Це особливо важливо для дітей, тому що вони частіше кладуть щітки поруч з іншими, забруднюють їх руками та пальцями під час полоскання зубної щітки після чищення зубів. Це особливо важливо, тому що діти найбільш уразливі для різноманітних інфекцій, тому що у них, як і у людей похилого віку з супутніми захворюваннями, часто ослаблений імунітет.

Часто, знаючи про кількість мікроорганізмів, які оточують нас, і бажаючи уникнути їх потрапляння на зубну щітку під час транспортування, ми зберігаємо їх у різних футлярах, які також можуть бути джерелом передачі бактерій. Крім того, зберігання щітки в щільно закритій упаковці викликає набагато більше зростання бактерій, які найкраще ростуть в анаеробних умовах, ніж з доступом до повітря.

Якими є наслідки забрудненої зубної щітки?

Численні дослідження, проведені з метою з'ясування, які бактерії, віруси та грибки знаходяться на нашій зубній щітці, показали наявність бактерій роду Стафілокок та Стрептокок. Їхня присутність не дивує, оскільки такі бактерії, як Streptococcus mutans або Золотистий стафілокок, складають природну флору ротової порожнини людини. Тим не менш, вони можуть бути патогенними та викликати різні захворювання. Streptococcus mutans є одним з основних етіологічних факторів карієсу та запалення ясен (гінгвіт). Ці захворювання можуть викликати галітоз - неприємний запах з рота, зазвичай викликаний захворюваннями зубів та ясен. Крім того, бактерії виду Streptococcus mutans можуть проникати через пошкоджену слизову оболонку в кров, викликаючи тимчасову бактеріємію та інфекційний ендокардит, що особливо небезпечно для дітей із вродженими вадами серця. Золотистий стафілокок, який зустрічається в носоглотковій порожнині та на шкірі людей та тварин, може викликати пневмонію, остеомієліт, сепсис та інфекції шкіри.

Крім бактерій ротової порожнини, на зубних щітках були виявлені й інші бактерії, які були розсіяні в повітрі або потрапили з інших забруднених поверхонь (раковини, ручки дверей і т.д.). В одному з досліджень мікробіологи вивчили зубні щітки 40 студентів: У 40% з них була виявлена Кишкова паличка, у 25% – Клебсієлла, у 15% – Синьогнійна паличка та Serratia marcescens, а 5% були заражені Enterobacter cloacae.

Ці бактерії можуть викликати різні інфекції, такі як сепсис, інфекції легень, інфекції сечовивідних шляхів і різні види діареї. Синьогнійна паличка, яка знаходиться в основному у водопровідній воді, є особливою проблемою для пацієнтів з муковісцидозом, а також може колонізувати пародонтальні області. Крім того, вона може викликати вушні інфекції та інфекції очей. На зубних щітках часто зустрічається грибок роду Candida, який може викликати мікоз, наприклад, при хронічній антибіотикотерапії.

Як утримувати зубну щітку в чистоті?

Зубна щітка, що є накопичувачем бактерій, відіграє значну роль в їх поширенні та підвищенні ризику інфекції, як у здорових пацієнтів, так і у пацієнтів із захворюваннями ротової порожнини або з ослабленим імунітетом. Щоб знизити ризик повторного зараження та розвитку захворювань, зубні щітки слід регулярно замінювати та дезінфікувати після кожного використання. Враховуючи, що після кожного використання та згодом кількість бактерій на зубній щітці збільшується, її слід замінювати набагато частіше, ніж ми це робимо (в середньому кожні 3 місяці). Щоб уникнути додаткових витрат, особливо дорогих насадок електричних зубних щіток, і зменшити ризик інфекції, найкращим рішенням буде щоденна дезінфекція зубних щіток, якою часто нехтують навіть стоматологи, які все ще приділяють їй занадто мало уваги.

Багато методів дезінфекції вже пройшли перевірку на ефективність щодо бактерій, що забруднюють зубну щітку. Одним із них є дезінфекція за допомогою ультрафіолетового світла UV-C з довжиною хвилі 280 нм-100 нм. Ультрафіолетові лампи UV-C мають найбільш ефективну бактерицидну дію. Цей тип випромінювання викликає зміну структури білків і нуклеїнових кислот бактерій, що призводить до зміни структури бактерій та хімічних реакцій, які призводять до знищення мікроорганізму. В даний час лампи UV-C також широко використовуються для дезінфекції приміщень або поверхонь, оскільки це випромінювання руйнує ліпідну оболонку коронавірусу і може бути корисним для запобігання інфекції Covid-19.

Коментувати

Зверніть увагу, що коментарі проходять схвалення перед публікацією.